Părinții care nu vor să-și lase copiii la școală în contextul pandemiei de coronavirus trebuie să prezinte în cadrul instituției de învățământ o adeverință de la medic, care să dovedească faptul că elevul este o persoană vulnerabilă, sau că la domiciliul copilului locuiesc persoane vulnerabile în fața Covid, a declarat Monica Anisie. Ministrul Educației a precizat faptul că un copil poate învăța exclusiv online, numai dacă există motive medicale.
„Părintele poate să ia această decizie, să își continue copilul educația în sistem online, să învețe de acasă și anume, pe de-o parte, dacă prezintă copilul vreo boală care s-ar putea agrava prin faptul că va veni la școală și ar putea să ia virusul, fie în momentul în care în familie avem cazuri de persoane care ar putea să fie supuse unei îmbolnăviri accentuate de virus. De aceea am prevăzut să prezinte părintele, în urma unei evaluări din familie o adeverință pe care să o dea școlii pentru a putea, în felul acesta să își continue copilul învățarea de acasă”, a declarat marți seară ministrul Anisie.
Ministrul Educației a precizat că prezentarea adeverinței medicale este obligatorie în ceea ce-i privește pe copiii care nu pot participa la cursurile în regim față-în-față.
„Ministerul Sănătății a considerat că este important să știm acest lucru și de aceea a fost stipulat în ordinul comun lucrul acesta”, a adăugat ministrul Educației.
În ceea ce privește unitățile de învățământ care nu au apă și condiții minime de igienă, ministrul recomandă continuarea cursurilor în regim online.
Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat, marți seara, că decizia privind începerea școlii este luată de direcțiile de sănătate publică. Întrebată care este recomandarea ei pentru școlile care nu au toaletă, ea a spus că acestea ar trebui să continue învățarea online.
„Recomandarea mea pentru o astfel de situație în care nu există nici măcar apă este să continue învățarea în sistem online”, a spus Monica Anisie, la Digi 24.
Anisie a precizat că autoritățile locale trebuie să găsească soluții și că a cerut inspectoratelor școlare să transmită și primăriilor aceste necesități, dar și faptul că pot achiziționa containere sanitare.
Ministrul Educației a mai cerut școlilor să evite organizarea festivităților de deschidere a anului școlar.
„Acele festivități de deschidere să fie evitate, să nu îi mai expunem în plus pe elevi și pe părinți. Le recomand să fie precauți, să încerce să evite o altfel de festivitate, dar dacă doresc să o facă în spații deschise, punând scaune pentru fiecare elev în parte, să se pătreze distanța”, a mai spus ministrul Educației.